2016. június 28., kedd

20 tipp a szép, egészséges hajért



Sziasztok,

Mivel mostanában elég sokan kérdeztétek hogyan sikerült így rendbe hoznom a hajam a régi, nem túl szép állapotához képest, úgy gondoltam, hogy éppen itt az ideje egy erről szóló bejegyzésnek. Semmi ördöngősségre ne gondoljatok, egyszerű praktikákat mutatok nektek.




1. Egy termékcsalád termékeit használd. Ne variáld a különböző márkájú samponokat, balzsamokat, a termékcsaládok pont azért készülnek, hogy kiegészítsék egymást, és a legjobb hatást az együttes hatásukkal érheted el.

2. A hajtípusodnak megfelelő termékeket válassz, például korpás hajra ne zsíros hajra való sampont használj, mert a nem megfelelő termék használatával árthatsz a fejbőrödnek, és a hajadnak egyaránt. 

3. A forró levegő nem tesz jót a hajnak, ezért hajmosás után várd meg, míg a hajad éppen csak nedvesre szárad, csak ez után kezdd el hajszárítóval formázni, akkor is legalább 20 cm távolságból, és ne a legmagasabb hőfokon. 

4. A sampon nem tesz jót a hajvégeidnek. Egy mogyorónyi mennyiséget habosíts fel a hajtöveiden, a hajvégeket próbáld kihagyni. Az a mennyiség, ami a sampon lemosásakor éri a hajhosszot, teljesen elegendő annak tisztításához.

5. Éppen ellenkező a helyzet a balzsammal. Ne kerüljön belőle a hajtöveidre, különben lapos, elnehezedett, gyorsabban zsírosodó lesz a hajad.

6. Nem mindegy az sem, hogy milyen fésűt választasz. Alaposan mérd fel a lehetőségeket vásárlás előtt, ugyanis a megfelelő darabbal megkönnyíted a mindennapjaid, és hosszútávon is kifizetődik (A Tangle Teezer fésűi szinte minden hajtípusra megfelelőek, én nagyon tudom ajánlani).

7. Ha hosszú hajad van, a fésülködést a hajvégeidnél kezdd, és fokozatosan haladj felfelé, így megelőzheted a gubancokat.

8. 1-2 havonta sodord össze a hajad vastagabb tincsenként haladva, és a kiálló kis szálakat vágd le! Ezek csak a töredezett hajvégeid, nem kell félned, a hajad meg fogja köszönni. 

9. Használj olajos hajpakolásokat. A legjobb, ha ezeket házilag készíted el. Szerezz be egy kis kókuszolajat (lehet,hogy kókuszzsír néven találod meg, de az teljes mértékben ugyanaz), ezt kend a hajvégeidre. Hihetetlenül puhává varázsolhatod így őket, és az arcodra is kenhetsz belőle, ráadásul főzésre,és még számtalan módra alkalmazható...

10. A hajmosás legvégén hideg vízzel öblítsd le a hajad. Ne jéghideg vízre gondolj, mindössze annyira legyen hűvös, hogy az a fejbőrödnek még kellemes legyen. Ez azért is fontos, mert a hideg víz felpezsdíti a vérkeringést, valamint a hajhagymákat, ezáltal elősegítheted a hajad gyorsabb ütemű növekedését,. 

11. Akármennyire is értesz a hajfestéshez, azt kizárólag fodrásznál végeztesd. Bár már rengeteg fajta, 'mindenmentes' festék kapható a drogériákban, azok nem feltétlenül a te hajtípusodra valóak. A fodrász ellenben tudja mi kell neked, így érdemes azt a kicsivel több pénzt kifizetni a szebb eredmény és az egészségesebb haj érdekében!

12. Hővédő! Akár hajszárításról, hajformázásról, vagy napozásról van szó, a hővédő használata elengedhetetlen a hajunk egészségének megőrzése érdekében, ugyanis az UV nem csak a bőrödben tesz kárt...

13. Selyem, vagy szatén párnahuzatot válassz, ugyanis a vászon, vagy pamutpárna a összekócolja a hajat, ezáltal sérülékenyebbé teszi.

14. Soha ne fésüld a vizes hajat. A hajszálaink ilyenkor sokkal sérülékenyebbek és érzékenyebbek, így a fésüléssel megsérthetjük, elszakíthatjuk őket.

15. Ha felkötöd a hajad, soha ne fogd túl erősre, ne simuljon rá teljesen a fejedre, ugyanis a hajhagymáid elgyengülhetnek ezáltal, ami hajhulláshoz vezethet. 

16. Az olló a barátod. Akármennyire is szeretnéd megőrizni a hajad hosszát, vagy növeszteni, minimum 3 havonta érdemes vágatni 0,5-1 cm-t a végekből, így a hajad egészséges ütemben fog növekedni, ráadásul bármit is ígérnek a termékek, a törött hajvégeket nem lehet rendbe hozni, ezeken csak az olló segíthet.

17. Ne moss hajat túl gyakran! Heti 1, maximum 2 alkalom több, mint elég. A gyakori hajmosással csak felgyorsítod a fejbőröd faggyútermelését, ezáltal a hajad csak egyre gyorsabban zsírosodóvá válik. Inkább szoktasd hozzá a hajad a ritkább mosáshoz, addig is használj száraz sampont!

18. Hajmosás után ne dörzsöld törölközővel a hajadat, ezzel csak ártasz a hajszálaidnak! Inkább óvatosan nyomkodd ki a vizet a törölköző segítségével.

19. A hajadnak is szüksége van pihenésre. Ha napi szinten vasalod/göndöríted, néha tarts benne 1-1 nap szünetet. Hidd el, a hajad meg fogja köszönni.

20. Természetesen a táplálkozásunk is hatalmas mértékben befolyásolja a hajunk állapotát, minőségét. Figyelj a folyamatos vitaminbevitelre, és a napi ajánlott folyadékmennyiséget is vedd figyelembe.


Remélem tetszett nektek ez a bejegyzés, tartsatok velem legközelebb is!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése